Excel 2010 ' da Dosya Menüsü, Çalışma Kitaplarımızı kaydetmek, farklı belge türü olarak kaydetmek, yazdırmak, belge özelliklerini düzenlemek, yeni bir Çalışma Kitabı açmak, bir şablon kullanmak için kullanacağımız komutları barındıran menü'dür. Kısacası yeni bir belge açmak veya var olan belgemizi kaydetmek, yazdırmak gibi işlemlerimizi gerçekleştirmek için Dosya Menüsünü kullanmamız gerekmektedir.
Dosya Menüsü - Kaydet : Yapmış olduğunuz çalışmalarımızın kayıt altına alınarak bilgisayarımızda veya farklı bir sabit diskte saklanmasını istiyorsak, "Kaydet" komutunu kullanmamız gerekmektedir. Dosya Menüsü - Kaydet dediğimizde, eğer belge de ilk defa kaydetme işlemi gerçekleştiriyor sak karşımıza farklı kaydet penceresi gelecektir.
Karşımıza gelecek olan kaydetme penceresinde Çalışma Kitabımıza bir isim ve bir konum belirterek kaydetme işlemini tamamlarız. Bir Çalışma Kitabı belgemizi sabit bir diske kayıt ettikten sonra, belge içeriğinde yapacağımız değişiklikleri Kaydet komutu ile kayıt altına alabiliriz, belgemize daha önceden bir isim ve konum belirlediğimiz için karşımıza Farklı Kaydet penceresi gelmeyecek yaptığımız değişiklikler aynı belge için kayıt olacaktır. Aynı zamanda Kaydet komutunu Hızlı Erişim Araç Çubuğunda bulunan Kaydet simgesini kullanarak veya CTRL +S Komutu ile kayıt işlemi gerçekleştirebilirsiniz.




Aynı zamanda Dosya Menüsü - En Son kısmından da, Excel Programında çalışmış olduğumuz son belgeler listelenmektedir. Bu kısımdan da daha önceden çalışmış olduğumuz, ve açmak istediğimiz Çalışma Kitabının açılmasını sağlayabiliriz.
Dosya Menüsü - En Son kısmında, Excel Programın da son çalışmış olduğumuz Çalışma Kitaplarının son 25 Adeti görünmektedir.Her açılacak Çalışma Kitabı, en üstte yer alacak, son kayıt listeden kalkacaktır.Sürekli çalıştığımız bir Excel Çalışma Kitabını buraya sabitlemek istiyorsak, ilgili Çalışma Kitabımızın solunda bulunan iğne özelliğini aktif yaparak sabitleme işlemi gerçekleştirebiliriz. En Son alanında bulunan Çalışma Kitaplarımızın listesini, Dosya Menüsünde yer almasını istiyorsak, En Son kısmındayken, alt alanda bulunan Hızlı Erişilecek Son Kullanılan Çalışma Kitabı Sayısı çekini işaretleyip, kaç adet Çalışma Kitabı görünmesini istiyorsak adet belirterek, son kullanılan Çalışma Kitaplarımızın da Dosya Menüsünde görünmesini sağlayabiliriz.
En son kısımda yer alan listelenecek son belge sayımızı 25 adetten farklı bir listeme sayısı ile değiştirmek istiyorsak izleyeceğimiz yol: Dosya Menüsü - Seçenekler - Gelişmiş kısmından, Görüntü Alanında ki Görüntülenecek Son Belge Sayısını 0-50 arasında bir değer ile değiştirebiliriz.
Dosya Menüsü - Yeni: Yeni bir Çalışma Kitabı açmak için kullanacağımız kısımdır. Boş bir Çalışma Kitabı veya Hazır Şablonları buradan rahatlıkla açıp kullanabiliriz. Dosya Menüsü - Yeni dedikten sonra, Kullanılabilir Şablonlar alanından Boş Çalışma Kitabı seçiliyken, sağ taraftan Oluştur butonuna tıklayarak, yeni bir Çalışma Kitabının açılmasını sağlamış oluruz. Eğer Şablona bağlı olarak bir Çalışma Kitabı açmak istiyorsak, Kullanılabilir Şablonlar alanından, Örnek Şablonlar veya Office.com Şablonlarıdan, işimize yarayacak şablonu seçip sağ tarafta ki Oluştur butonunu kullanarak, Çalışma Kitabımızın açılmasını sağlayabiliriz. Boş bir Çalışma Kitabı açmak için CTRL - N tuş kombinasyonunu veya Hızlı Erişim alanına ekleyebileceğimiz, Yeni Çalışma Kitabı simgesiyle de bir Çalışma Kitabı açabiliriz.
Dosya Menüsü - Yazdır: Excel Çalışma Kitabımızda Sayfalarda oluşturduğumuz çalışmaların bilgisayarımıza bağlı olan bir yazıcıdan çıktısını almak için kullanacağımız bir kısımdır. Menünün sağ kısmında ki ön izleme alanında ne görünüyorsa, yazıcıdan da aynı düzende bir belge alacaksınızdır. Aktif olan bir yazıcınızdan, istemiş olduğunuz kopya sayısı kadar, istemiş olduğunuz sayfaları yazıcıya rahatlıkla gönderebilirsiniz. Dosya Menüsü - Yazdır da dikkat etmeniz gereken nokta ayarlar alanında bulunan seçime göre sayfa yazdırma işlemenin gerçekleşeceğidir. Yazdırma alanına gitmek için CTRL + P tuş kombinasyonunu kullanabilir veya Hızlı Erişim Çubuğu - Baskı Önizleme simgesini kullanabiliriz. (Yazdırma Ayarları Ayrı Bir Konu Başlığında Anlatılacaktır)
Detay
CTRL + S ---> Kaydet
CTRL + S ---> Kaydet
F12 ---> Farklı Kaydet
CTRL + O ---> Aç
CTRL + N ---> Yeni Çalışma Kitabı
CTRL + P ---> Yazdır
0 yorum: