Excel 2010 Dosya Menüsü

Excel 2010 ' da Dosya Menüsü, Çalışma Kitaplarımızı kaydetmek, farklı belge türü olarak kaydetmek, yazdırmak, belge özelliklerini düzenlemek, yeni bir Çalışma Kitabı açmak, bir şablon kullanmak için kullanacağımız komutları barındıran menü'dür. Kısacası yeni bir belge açmak veya var olan belgemizi kaydetmek, yazdırmak gibi işlemlerimizi gerçekleştirmek için Dosya Menüsünü kullanmamız gerekmektedir.

Dosya Menüsü - Kaydet : Yapmış olduğunuz çalışmalarımızın kayıt altına alınarak bilgisayarımızda veya farklı bir sabit diskte saklanmasını istiyorsak, "Kaydet" komutunu kullanmamız gerekmektedir. Dosya Menüsü - Kaydet dediğimizde, eğer belge de ilk defa kaydetme işlemi gerçekleştiriyor sak karşımıza farklı kaydet penceresi gelecektir.


Karşımıza gelecek olan kaydetme penceresinde Çalışma Kitabımıza bir isim ve bir konum belirterek kaydetme işlemini tamamlarız. Bir Çalışma Kitabı belgemizi sabit bir diske kayıt ettikten sonra, belge içeriğinde yapacağımız değişiklikleri Kaydet komutu ile kayıt altına alabiliriz, belgemize daha önceden bir isim ve konum belirlediğimiz için karşımıza Farklı Kaydet penceresi gelmeyecek yaptığımız değişiklikler aynı belge için kayıt olacaktır. Aynı zamanda Kaydet komutunu Hızlı Erişim Araç Çubuğunda bulunan Kaydet simgesini kullanarak veya CTRL +S Komutu ile kayıt işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Dosya Menüsü - Farklı Kaydet : Bir şablon oluşturdunuz ve yaptığınız çalışmanın farklı bir belge olarak kayıt altına alınmasını istiyorsanız kullanmanız gereken komuttur. Farklı Kaydet komutunu kullandığınızda karşınıza Farklı Kaydet penceresi gelir, çalışma kitabınızı farklı konuma, farklı isimde, farklı dosya türleri ile kayıt işlemi gerçekleştirebiliriz. Dosya Menüsü - Kaydet ve Gönder alanını kullanarak da belgelerimi farklı kayıt edebiliriz. Aynı zamanda belgelerimizi E-Posta kullanarak gönder özelliği ile, eğer bilgisayarımızda Ms Office Outlook programı kurulu ise Çalışma Kitabımızı mail eki olarak da gönderim yapabiliyoruz. Farklı Kaydet özelliğini kullanarak belgelerimizi PDF/XPS formatında kayıt edebiliriz. Yapmamız gereken, Farklı Kaydet penceresi Kayıt türü alanında, PDF kayıt türünü seçmek veya Kaydet ve Gönder Alanındayken PDF/XPS Belgesi oluştur alanını kullanıp,PDF/XPS Oluştur simgesini kullanmamız yeterli olacaktır. Farklı Kaydet komutunu kısayol olarak klavyemizden F12 tuşuyla kullanabiliriz.

Dosya Menüsü - Aç: Daha önceden hazırlamış olduğumuz bir belgeyi açmak için kullanacağımız komutu'dur. Aç Komutunu kullanmaya gittiğimizde karşımıza Aç Penceresi gelecektir. Daha önceden kayıt altına aldığımız Çalışma Kitabımızın bulunduğu konuma gidip, açmak istediğimizi Çalışma Kitabımızı seçip AÇ diyerek çalışma kitabımızın açılmasını sağlayabiliriz. Tabi ki bu komutu kullanmadan belgemizin bulunduğu konuma Masaüstünden de gidip çift tıklama ile Çalışma Kitabımızın açılmasını sağlayabiliriz.



Aynı zamanda Dosya Menüsü - En Son kısmından da, Excel Programında çalışmış olduğumuz son belgeler listelenmektedir. Bu kısımdan da daha önceden çalışmış olduğumuz, ve açmak istediğimiz Çalışma Kitabının açılmasını sağlayabiliriz.

Dosya Menüsü - En Son kısmında, Excel Programın da son çalışmış olduğumuz Çalışma Kitaplarının son 25 Adeti görünmektedir.Her açılacak Çalışma Kitabı, en üstte yer alacak, son kayıt listeden kalkacaktır.Sürekli çalıştığımız bir Excel Çalışma Kitabını buraya sabitlemek istiyorsak, ilgili Çalışma Kitabımızın solunda bulunan iğne özelliğini aktif yaparak sabitleme işlemi gerçekleştirebiliriz. En Son alanında bulunan Çalışma Kitaplarımızın listesini, Dosya Menüsünde yer almasını istiyorsak, En Son kısmındayken, alt alanda bulunan Hızlı Erişilecek Son Kullanılan Çalışma Kitabı Sayısı çekini işaretleyip, kaç adet Çalışma Kitabı görünmesini istiyorsak adet belirterek, son kullanılan Çalışma Kitaplarımızın da Dosya Menüsünde görünmesini sağlayabiliriz.


En son kısımda yer alan listelenecek son belge sayımızı 25 adetten farklı bir listeme sayısı ile değiştirmek istiyorsak izleyeceğimiz yol: Dosya Menüsü - Seçenekler - Gelişmiş kısmından, Görüntü Alanında ki Görüntülenecek Son Belge Sayısını 0-50 arasında bir değer ile değiştirebiliriz.




Dosya Menüsü - Yeni: Yeni bir Çalışma Kitabı açmak için kullanacağımız kısımdır. Boş bir Çalışma Kitabı veya Hazır Şablonları buradan rahatlıkla açıp kullanabiliriz. Dosya Menüsü - Yeni dedikten sonra, Kullanılabilir Şablonlar alanından Boş Çalışma Kitabı seçiliyken, sağ taraftan Oluştur butonuna tıklayarak, yeni bir Çalışma Kitabının açılmasını sağlamış oluruz. Eğer Şablona bağlı olarak bir Çalışma Kitabı açmak istiyorsak, Kullanılabilir Şablonlar alanından, Örnek Şablonlar veya Office.com Şablonlarıdan, işimize yarayacak şablonu seçip sağ tarafta ki Oluştur butonunu kullanarak, Çalışma Kitabımızın açılmasını sağlayabiliriz. Boş  bir Çalışma Kitabı açmak için CTRL - N tuş kombinasyonunu veya Hızlı Erişim alanına ekleyebileceğimiz, Yeni Çalışma Kitabı simgesiyle de bir Çalışma Kitabı açabiliriz.

Dosya Menüsü - Yazdır: Excel Çalışma Kitabımızda Sayfalarda oluşturduğumuz çalışmaların bilgisayarımıza bağlı olan bir yazıcıdan çıktısını almak için kullanacağımız bir kısımdır. Menünün sağ kısmında ki ön izleme alanında ne görünüyorsa, yazıcıdan da aynı düzende bir belge alacaksınızdır. Aktif olan bir yazıcınızdan, istemiş olduğunuz kopya sayısı kadar, istemiş olduğunuz sayfaları yazıcıya rahatlıkla gönderebilirsiniz. Dosya Menüsü - Yazdır da dikkat etmeniz gereken  nokta ayarlar alanında bulunan seçime göre sayfa yazdırma işlemenin gerçekleşeceğidir. Yazdırma alanına gitmek için CTRL + P tuş kombinasyonunu kullanabilir veya Hızlı Erişim Çubuğu - Baskı Önizleme simgesini kullanabiliriz. (Yazdırma Ayarları Ayrı Bir Konu Başlığında Anlatılacaktır)

Detay
CTRL + S ---> Kaydet
F12           ---> Farklı Kaydet
CTRL + O ---> Aç
CTRL + N ---> Yeni Çalışma Kitabı
CTRL + P ---> Yazdır

0 yorum:

EXCEL 2010 -Seçim İşlemleri

Ms Office Excel  2010 Çalışma Kitabı, Hücre Seçim için en basit yol mouse ile seçim işlemi yapmaktır. Mouse sol tuşunu kullanarak aktif bir hücre seçebilir veya mousemızın sol tuşuna basılı tutup, mousemızı sola -sağa - aşağı-yukarı hareket ettirerek seçim alanını rahatlıkla çoğaltabiliriz.


Excel Çalışma Sayfasında bir sütunu komple seçebilmek için, mousemızın imlecini seçme işlemi yapmak istediğimiz sütün harfi üzerine taşıyacak, mousemızın imleci siyah aşağı bakan ok simgesine dönüştüğünde mousemızın sol tuşuna basarak ilgili sütün seçimini yapmış oluruz.

Excel Çalışma Sayfasında bir satırı komple seçebilmek için, mousemızın imlecini seçme işlemi yapmak istediğimiz satır numarası üzerine taşıyacak, mousemızın imleci siyah sağa bakan ok simgesine dönüştüğünde mousemızın sol tuşuna basarak ilgili satır seçimini yapmış oluruz.

Excel Çalışma Sayfasını tamamen seçebilrmek için mousemızın imlecini Satır Numaralarının Üstünde -Sütün Harflerinin Solunda bulunan Tüm Sayfayı Seç alanına taşıyarak, mousemızın imleci beyaz artı simgesine dönüştüğünde mousemızın sol tuşuna basarak tüm sayfa seçimini gerçekleştirmiş oluruz.


Excel Çalışma Sayfasında Seçimlerimizi Klavyeden de gerçekleştirebiliriz. SHIFT+ YÖNTUŞU kombinasyonunu kullanarak birden fazla komşu hücre seçebilirsiniz.

0 yorum:

EXCEL 2010 Temel Nesneler


Ms Office Excel 2007 versiyonu ile birlikte arayüz değişikliğine gitmiştir. Menü düzeni ile yapılan çalışmalar,
2007 versiyonundan sonra sekme düzenine geçmiştir. Bu özellik Excel 2010 versiyonunda da devam etmiştir. Excel sekme düzeni, yapacağımız tüm işlemleri daha kolay gerçekleştirmemizi ve uygulamamızı sağlamaktadır.

Excel 2010 Program penceresi üst kısmında Ad Çubuğu- Hızlı Erişim Araç Çubuğu, Ad Çubuğunun Altında Dosya Menüsü - Sekmeler, Sekmelerin Altında Ad Kutusu - Formül Çubuğu, Sütün Harfleri - Satır Numaraları, Pencerenin alt kısmında Sayfa Sekmeleri  - Durum çubuğu bulunmaktadır.

0 yorum:

Excel 2010' a Giriş, Excel Nedir?

Excel bir hesap işlemci programıdır. Excel, her türlü veriyi, tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları ve analizleri yapma imkanı sunan bir uygulama programıdır.

Excel ile, verilerle ilgili grafikler çizebilir, kolay ve hızlı bir şekilde raporlar, özetler hazırlayabilir, istenilen verileri anında inceleyebilirsiniz.
Excel programını kullanabilmeniz için bilgisayarınızda Microsoft Office programının kurulu olması gerekmektedir.
Programımızı; Başlat | Programlar | Microsoft Office | Microsoft Excel 2010 simgesini tıklayarak çalıştırıyoruz, karşımıza Excel 2010 Program Penceresi Gelecektir.

Excel' de çalışma yapacağımız belgelere "Çalışma Kitabı" denilmektedir. Her Excel Çalışma Kitabı Sayfalardan Oluşur. Standartta Üç Adet Çalışma Sayfa' sı İle Excel Bizi Karşılamaktadır.

Excel' de Çalışma Sayfalarındaki "Hücre" lerle çalışma gerçekleştirilir.

Bir Çalışma Sayfasında ki Satırların ve sütunların kesiştikleri her bir kutuya "Hücre" denir. Ve bir çalışma sayfası 16.384 sütun -1.048.576 satırdan oluşmaktadır.. Dolayısıyla her sayfada 7.179.869.184 hücre bulunmaktadır. Her sütun harfler ile, her satırda sayılar ile isimlendirilmiştir. Bir hücre hangi sütün ve satır da bulunuyorsa, o sütün ve satırın adıyla isimlendirilir.

Örneğin aktif seçili olan hücre A Sütunu ve 1 Numaralı Satırdaysa- Aktif Hücremizin İsmi A1 Hücresi olarak isimlendirilir.

0 yorum: